Tiistai 19. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Jooseppi, Juuso, Joosef, Josefiina
Julkaistu 12.2.2018 14:25

Ilo on Taivaan vitamiinia

Myönteisyys, ilo ja leikki rakentavat perhesuhteita merkittävällä tavalla. Ne vah­vistavat yhteenkuuluvuutta ja kiintymystä. Siksi ne toimivat lasten ja vanhempien sekä sisarusten välissä hyvänä suhdeliimana.

 

Arjen haasteissa nämä myönteiset asiat saattavat kuitenkin helposti unohtua ja jäädä kiireen jalkoihin. Vanhemmat kokevat usein lapsiperheen elämän ja arjen käytännöt ihmissuhteineen niin rankkoina, että ilo ja huumori katoavat perheen vuorovaikutuksesta ja kohtaamisista. Hymy hyytyy elämän suorittamiseen, hekti­syyteen ja muihin haasteisiin.

 

Tällöin perheen ilmapiiristä voi tulla liian kielteinen. Riita syntyy pienistäkin asioista, ja vanhemman puhe lapselle alkaa sisältää enemmän moitetta kuin kiitosta. Tässä kielteisessä kehässä myös lapsi muuttuu ärtyisäksi. Hän saattaa tuntua hankalalta ja haluttomalta yhteistyöhön. Se taas kiristää entisestään van­hempien pinnaa ja syö heidän voimavarojaan.

 

Negatiivisuuden kehältä pois pääseminen vaatii yleensä tietoista pysähtymistä. Vanhempien pitäisi tavalla tai toisella vetää vähän henkeä ja tarkastella arjen suju­vuutta, kohtaamisia ja perheen ilmapiiriä.

 

Ihmisaivot on ohjelmoitu turvallisuutemme takia reagoimaan nopeam­min ja herkemmin uhan kuin myönteisten asioiden huomaamiseen. Siksi kiinnitämme perheessämmekin helpommin huomiota ikäviin kuin mukaviin asioihin. Uhan tunnetta aiheuttavat vanhempien kireys ja huolestuneisuus sekä puolison ikävät ilmeet ja ilmaisut, mikäli ne ovat jatkuvasti sellaisia. Uhan ilmapiirissä perheenjäsenten stressitasot nou­sevat ja ärtyneisyys kasvaa.

 

Tästä aivoperäisestä syystä johtuen perheen kohtaamisissa on tärkeää tietoisesti viljellä iloa, huumoria ja myönteistä asennetta. Tilannehuu­mori on hyvä selviytymiskeino. Leikkisyys ja nauru tuovat rentoutta perhesuhteisiin ja vähentävät stressiä haastavankin arjen keskellä.

 

Yhdessä koettu ja jaettu ilo pienentää huolenaiheita ja parantaa mie­lialaa. Ilo ja lasten kanssa leikkiin tempautuminen myös vahvistavat immuunijärjestelmää, tuottavat mielihyvähormoneja ja tukevat näin koko ihmisen terveyttä.

Ilo on Taivaan vitamiinia juuri arkea varten.Elli Meklin


Kirjoittaja on perheterapeutti, luokanopettaja ja perhepastori, joka asuu ja työskentelee Keski-Uudellamaalla. Hän on myös vaimo, äiti ja isoäiti.Jaa
       www.facebook.com/verso-lehti

  Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!