Tiistai 19. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Jooseppi, Juuso, Joosef, Josefiina
Julkaistu 15.2.2018 09:34

”Lapset ovat iloa tuottava lahja”

Maria Kaisa Aula ehtii työmatkoil­laan Viitasaa­relta Helsinkiin pohtia junassa monenmoisia asioita. Häntä mietityt­tää esimerkiksi se, että syntyvyys on Suomessa alentunut jo pitkään.

 

– Jokaisen pitäisi voida perheel­listyä omien tavoitteidensa mukaan, mutta lasten määrä jää usein alle van­hempien toivoman luvun. Osasyynsä on sillä, että ensisynnyttäjien keski-ikä on kohonnut, Maria Kaisa tiivistää Väestöliiton julkaiseman perhebarometrin tuloksia.

 

Hän harmittelee mediassa liikaa korostettuja perheiden ongelmia, kuten väsymystä, rahanmenoa ja oman ajan puutetta. Moni pelkää parisuhteensa tai työuransa kärsi­vän lasten takia.

 

– Ennen kaikkea lapset ovat iloa tuottava lahja. Oman lapsen kehi­tyksen seuraaminen on ainoalaatui­nen kokemus, teini-ikäisten kaksosten äiti pohtii.Vanhemmuus ei ole suorite

Epävarmuutta vanhemmuuteen voi tuoda pelko siitä, voiko tarjota lapsilleen tarpeeksi korkean elintason tai onko riittävän osaava vanhemmak­si. On hyvä, että lapsuuden vaikutus ihmisen hyvinvointiin tiedostetaan, mutta rimaa ei pitäisi nostaa liian korkealle.

 

– Koko yhteiskunnassamme tarvi­taan lapsiystävällisempää asennetta. Toivon enemmän puhetta siitä, että vanhemmuus ei ole suorite tai rasite vaan täynnä kasvun mahdollisuuksia. Eikä lapsille tarvitse luoda valmista, riskitöntä maailmaa ennen kuin heitä voi ottaa vastaan.

 

Väestöliiton selvitysten mukaan syntyvyys on eniten alentunut vähem­män koulutettujen keskuudessa. Per­heellistyminen on vaarassa epätasa-ar­voistua. Siksi on tärkeää tukea nuorten toimeentuloa ja vähentää lapsiperhei­den köyhyyttä.Kuinka perheitä voisi tukea?

Maria Kaisa Aula työskentelee Väestöliiton puheenjohtajana sen eteen, että nuoret aikuiset voisivat yhdistää entistä paremmin opiskelun, työn ja lapset. Myös palveluista pitäisi saada perheen tarpeisiin sopivaa tukea oikeaan aikaan.

 

– Lapsi- ja perhepalveluiden muu­tosohjelmassa verkostoimme erilaisia palveluita ja vertaistukea neuvoloiden ympärille. Myös erotilanteissa tuki ja neuvonta olisi tärkeää, sillä riitaisa ero voi olla lapselle tuhoisaa.

 

Kristillisten seurakuntien tuen perheille hän näkee tärkeänä esimer­kiksi kohtaamispaikkojen, perheneu­vonnan ja kerhojen järjestämisessä.

 

– Keski-Suomessa on luotu yhteis-kristilliseltä pohjalta toimiva seurakuntien verkkopalvelu Family-room. Järeämmiltä tukitoimilta säästyttäisiin monesti, mikäli van­hemmat saisivat ajoissa matalan kynnyksen apua.

 Voimaa perheestä ja seurakunnasta

Maria Kaisa Aula nauttii keskisuomalaisista maalaismaisemista. Nelihenkinen perhe asuu Viitasaarella vanhalla sukutilalla. Keiteleen rannalla oleva mökki on ahkerassa käytössä. Kesäisin perhe harrastaa veneilyä.

 

– Perhe, parisuhde ja luonto antavat minulle voimaa ja iloa. Teen töitä sekä kotoa käsin että Helsingissä käyden. Haaveilen ajasta, jolloin voisin matkustaa vähemmän, Maria Kaisa kertoo.

 

Yhteiskunnallisesti aktiivinen nainen harrastaa kuorolaulua ja on mukana Viitasaaren seurakunnas­sa kirkkovaltuuston puheenjohtajana sekä tiedo­tuksen tukiryhmässä. Hän haluaa edistää lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia seurakunnan toiminnassa.

 

– Teen työtä eri toimialarajojen häivyttämiseksi. Diakonia, lähetystyö, lapsi-, nuoriso- ja vanhustyö voivat kohdata esimerkiksi jumalanpalvelusten toteuttamisessa.

 

Lapissa kasvaneelle yhteisöllisyys on tuttua. Mökkirannassa on järjestetty kyläkirkkoja ja tar­jottu kalakeittoa. Maria Kaisa tottui jo lapsena kul­kemaan äitinsä kanssa diakoniapiirissä ja kirkossa. Äiti kuoli vuosi sitten, mutta tytär jatkaa samoissa jalanjäljissä.

 

– Iloitsen siitä, että lasten asema on Suomes­sa nyt parempi kuin koskaan. Toivon saavani yhä vaikuttaa lasten ja perheiden arjen tukemiseen sekä lasten ihmisoikeuksien toteutumiseen. Omalle kohdalleni toivon löytäväni aikaa lukea enemmän ja osallistua pitkään hiljaisuuden retriittiin.

 

 

 

 

Maria Kaisa Aula

  • syntynyt vuonna 1962 Tervolassa
  • valtiotieteiden lisensiaatti, joka on työskennellyt muun muassa Suomen Keskustan kansanedustajana (1991–2003 ja varapuheenjohtaja 1994–2002), päämin­isterin talouspoliittisena neuvonantajana ja Suomen ensimmäisenä lapsiasiavaltuu­tettuna (2005–2014)
  • Lastensuojelun Keskusliiton puheenjohta­ja vuosina 2004–2005
  • Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2014 sekä Sosiaali- ja terveys­ministeriön Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) ohjausryhmän puheenjohtaja vuodesta 2015
  • perusti vuoden 2017 alussa Maria Kaisa Aula Oy:n, joka tarjoaa liikkeenjohdon konsultointipalveluja
  • koti Viitasaarella, puoliso Ilmavoimien projektipäällikkö Seppo Pietiläinen; perheessä myös 14-vuotiaat kaksoset

 

 

 

TEKSTI: KIRSI-KLAUDIA KANGAS         

 

KUVAT: MARIA KAISA AULAN ARKISTO JA PAULIINA PIETILÄINEN

 Jaa
       www.facebook.com/verso-lehti

  Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!